Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ σχετικά με το net metering και το virtual net metering.
Με την απόφαση αυτή βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και υιοθετείται το εικονικό net-metering (δηλαδή η εξυπηρέτηση πολλών καταναλώσεων του ιδίου αυτοπαραγωγού) από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Το μέτρο του εικονικού net-metering θα ισχύσει κατ’ αρχήν για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο energypress, στα θετικά της απόφασης περιλαμβάνονται τα εξής:
– Ο συμψηφισμός θα γίνεται πλέον, όχι σε ετήσια βάση, αλλά ανά τριετία.
– Επιτρέπονται συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης (trackers) για συστήματα επί εδάφους.
– Αυξάνει το όριο στα ΜΔΝ για τα νομικά πρόσωπα (300 kWp για την Κρήτη και 100 kWp για τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά).
Αντιθέτως, στα αρνητικά συγκαταλέγονται τα εξής:
– Το εικονικό net-metering δεν ισχύει, προς το παρόν, για άλλες κατηγορίες αυτοπαραγωγών (π.χ. για ξενοδόχους οι οποίοι έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον)
– Το εικονικό net-metering ισχύει μόνο για παροχές του ίδιου επιπέδου τάσης.
Η εν λόγω ΥΑ δεν παρέχει επίσης διευκολύνσεις σε συνεταιριστικά σχήματα, κάτι που προβλέπεται να γίνει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για τις “Ενεργειακές Κοινότητες”. Για την περίπτωση αυτοπαραγωγού που είναι Ενεργειακή Κοινότητα (ΕΚΟΙΝ), ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Α.Π.Ε. της ΕΚΟΙΝ θα μπορεί να γίνεται με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις μελών της ΕΚΟΙΝ.
Όπως τόνισε το ΥΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωση, “με την Απόφασηκαθιερώνεται μία σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες τεχνολογίες. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών-αυτοπαραγωγών.
Ειδικότερα, με τον εικονικό συμψηφισμό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Αποσυνδέεται δηλαδή χωρικά η παραγωγή από την κατανάλωση όσον αφορά τον συμψηφισμό ενέργειας. Η εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού αφορά αυτοπαραγωγούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους, δημοσίου ενδιαφέροντος, σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας. Ακόμη αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (Α’ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως ορίζονται στο ν.3874/2010 ή και αγροτικών χρήσεων. Οι Συμβάσεις συμψηφισμού μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών θα έχουν διάρκεια 25 έτη”.
(Αναλυτικά την απόφαση μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο)
Σχετικά με τη διεύρυνση του χρόνου συμψηφισμού από ένα χρόνο σε τρεις, στην απόφαση αναφέρεται ότι:
Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, “η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση τριετίας από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τριετία μέχρι τη λύση της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού (Σ.Ε.Σ)”.
Σχετικά με το ΕΤΜΕΑΡ, αναφέρεται ότι “οι υπόλοιπες, πλην ΥΚΩ, ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Χρέωση Χρήσης Συστήματος, Χρέωση Χρήσης Δικτύου, και λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις) υπολογίζονται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης επί της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας”.
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ισχύει ότι:
Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στο στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp.
Στο Δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ισχύουν τα εξής:
Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp αντίστοιχα.
Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των καταναλώσεων, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp αντίστοιχα.
Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά εκτός της Κρήτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 20 kWp, και ειδικά για την Κρήτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 50 kWp.
Τέλος, προβλέπεται ότι “οι διατάξεις της παρούσας αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς με σταθερά συστήματα έδρασης που εγκαθίστανται επί εδάφους, επί κτιρίων ή επί άλλων κατασκευών (περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα) καθώς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς με συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης που εγκαθίστανται επί εδάφους.
πηγή: https://energypress.gr